![](/media/lib/75/ksztalt-0ae9f44c2e941b2cba8e79fec80e459d.jpg)
W poszukiwaniu wszystkich kształtów
16 lutego 2011, 15:49Matematycy z Imperial College London oraz instytucji badawczych z Australii, Japonii i Rosji pracują nad "tablicą okresową kształtów". Mają się w niej znaleźć wszelkie możliwe kształty, które mogą istnieć w przestrzeni trój-, cztero- i pięciowymiarowej.
![](/media/lib/75/steam-67091988319ee2df12d75e6257c31131.jpg)
Valve bardziej dochodowe od Google'a i Apple'a
16 lutego 2011, 11:20Valve, firma która zajmuje się produkcją i dystrybucją gier komputerowych, to niewielkie przedsiębiorstwo zatrudniające około 250 osób. Jednak z wywiadu przeprowadzonego przez magazyn Forbes z założycielem Valve, Gabe'm Newellem, dowiadujemy się, że jest ona bardziej dochodowa niż największe gwiazdy rynku IT - Apple i Google.
![](/media/lib/75/cover-photo-c1858109699e2042017b824098c146e0.jpg)
Pająk, który lubi zapach noszonych skarpet
16 lutego 2011, 11:13Dla Evarcha culicivora, pająka z rodziny skakunów, pociągający jest zapach przepoconych skarpet. Tym samym naukowcy wykazali, że podobnie jak przenoszące zarodźce malarii komary Anopheles gambiae, wabią je zapachy wydzielane przez ludzkie ciało.
![](/media/lib/42/clifton-suspension-bridge-f2182050eae4f96f3187ce4e45537f49.jpg)
Elastyczna "skóra" pomoże badać stan budowli
15 lutego 2011, 13:32Na Princeton University powstał nowy typ czujnika, dzięki któremu możliwa będzie ocena stanu budynków czy mostów. Badanie zmian zachodzących w budowlach i wykrywanie pojawiających się uszkodzeń to bardzo ważne, a jednocześnie niełatwe zadanie.
![](/media/lib/58/van-gogh-f51ae83ff7dd9f4c43ead924a6909d62.jpg)
Czemu van Gogh staje się brązowy?
15 lutego 2011, 11:37Obrazy Vincenta van Gogha, ze słynną serią słoneczników na czele, blakną szybciej od obrazów współczesnych Holendrowi malarzy. Dzieje się tak ponoć z powodu wykorzystywanej przez niego techniki uzyskiwania żółci.
![](/media/lib/74/mozgopodobny-obiekt-246fffa47865a26df923e12e3632bf93.jpg)
Wzmocnienie percepcji stymulacją magnetyczną
15 lutego 2011, 10:16Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow i Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego zauważyli, że można wzmocnić postrzeganie konkretnych bodźców wzrokowych w natłoku innych bodźców, stosując rytmiczną przezczaszkową stymulację magnetyczną (ang. rhythmic transcranial magnetic stimulation, rTMS) o odpowiednio dobranej częstotliwości.
![Chang'e 2 satellite](/media/lib/70/chang-e_2_satellite-spacebabe-pd-5c259e7594a330feea56469d48406a31.jpg)
Nowy system pozwala "myśleć" satelitom
14 lutego 2011, 13:36Grupa naukowców z brytyjskiego University of Southampton, pracująca pod kierunkiem profesora Sandora Veresa, opracowała pierwszy system, który pozwala "myśleć" satelitom i innym pojazdom kosmicznym.
![](/media/lib/75/elopballmer-87e25b5741f72fe816ae1ca8ec9cdc4b.jpg)
Dlaczego Nokia zdecydowała się na Windows Phone 7?
14 lutego 2011, 12:25Po pierwszych gorączkowych komentarzach dotyczących umowy pomiędzy Nokią a Microsoftem, specjaliści zasiedli do szczegółowego analizowania informacji na ten temat. Tymczasem prezes Nokii zdradza jej kolejne szczegóły.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Bardziej słone z mniejszą ilością soli
11 lutego 2011, 15:29W kulturze zachodniej spożywamy za dużo soli, nie mając często nawet świadomości, że zagrażamy w ten sposób swojemu zdrowiu. Warto wspomnieć choćby o nadciśnieniu oraz podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się ograniczenie ilości soli w pokarmach, ale nie wszyscy je wdrażają, stąd pomysły, by opracować zdrowe substytuty soli albo zastosować substancje, które sprawią, że mniejsza ilość soli wyda się nam bardziej słona.
![](/media/lib/48/owoce-i-warzywa-5ce2758cc021e24ffeb31751fc81437b.jpg)
Dieta wpływa na IQ dziecka
11 lutego 2011, 14:00Dieta obfitująca w wysokoprzetworzone pokarmy może nieco obniżać iloraz inteligencji dzieci. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z jej wpływem na rozwój mózgu.